A MEGTEKINTÉSRE AJÁNLOTT MOZIFILMEK LISTÁJA

 

SELYEMÚT – Kínai-Japán, történelmi film a Tun Huangban Stein Aurél által megtalált korabeli dokumentumok elhelyezésének kalandos története. Igazi keleti lovas akciókkal, realisztikus, de mégsem a közönséges pusztítás illetve pusztulás bemutatására kiélezett csatajelenetekkel, érdekes lovas vértekkel.

 

ÁRNYÉKLOVAS – Japán történelmi film. Kiválóan mutatja be a hadvezér szerepét, tekintélyét és jelentőségét, a napjainkban szokásos vérfürdőket megörökítő jelenetek nélkül.

 

GLADIÁTOR – ami. A film elkészítésében, a jelek szerint szakértőket alkalmazhattak. Az egyébként sok hibát is tartalmazó alkotás reálisan mutatja be a lovas és a gyalogos párharcát. A lovas, hogy előnybe kerüljön, lovát rohamra állítja. A gyalogos feszülten figyel, hiszen rendkívül gyorsan kell cselekednie …

 

 

AKI KIRÁLY AKART LENNI – ami. Egy igazán kiváló történet a kelet meghódításával próbálkozó két barátról, akik sok száz esztendő elteltével majdnem Nagy Sándor örökébe lépnek. Eredeti lovaspóló jelenettel és sok érdekességgel.

 

CSILLAGÖSVÉNYEN - Magyar történelmi dokumentumfilmsorozat. Kriskó László és Pörzse Sándor filmje minden eddiginél színvonalasabban mutatja be a magyar történelem három jelentős fejezetét. I. : Az Árpáddal érkezők hazatalálását "HAZATÉRÉS" címmel, II. : A 954. és 955. évi nyugat-európai hadjáratokat, és irányítóját, Bulcsút, "BULCSÚ" címmel, illetve III. : A Magyar Szent Koronát és a hozzá kapcsolódó tényeket, feltételezéseket és eszmeiséget. A nagyszerű alkotásban az alkotók egy sorba állították a magyar hagyományőrző társadalom színe-javát, mely vállalkozás önmagában is különös értéket képvisel. A látványos csatajelenetek, harci tevékenységek megjelenítése azonban még ebben a korszakalkotó műben is gyermekcipőben jár. Ez azonban a kiváló rendezői és operatőri munkának köszönhetően - s mert a filmnek nem ez az elsődleges célja - egyáltalán nem zavaró. Mindenkinek ajánlom többszöri megtekintésre. A film DVD.-n megvásárolható.

 

CSILLAGOK HÁBORÚJA III. rész A SITH BOSSZÚJA - ami. Nem is igazán a filmet, csupán egyetlen lényeges momentumát ajánlom minden harcművész figyelmébe. Az egyéni képességek valamint képzettség és a csoportos képzettség, csapatmunka jelentőségének, illetve harcértékének viszonyát. A közismert filmsorozat ezen epizódjában végre csaknem életszerűen, jelenik meg e két képzési rendszer képviselőinek egymás ellen folytatott küzdelme. Vagyis hiába a szuperharcosok csodálatos harci technikája, fizikai és mentális teljestménye, mindez még természetfeletti képességekkel kiegészíve sem teszi lehetővé a csapat vagy csapatok ellenében folytatott küzdelem eredményességét. Sőt még az önvédelmet sem! Az egyén mindíg gyenge. Akár egy régi történetben a nyilvesszők. Egyesével törékenyek, könnyűszerrel elroppanthatók, kötegbe fogva azonban emberi erő nem képes azokat még hajlítani sem! Ezen a törvényszerűségen még a fantáziavilág sem emelkedhetett felül.

 

 
 
 

LOVASHARC.HU