***.

***.
A LOVAK EGY RÉSZE ELEVE ALKALMATLANNAK BIZONYULT
*********

 

Az első alkalommal kihelyezett lovakkal telephelyünkre szállítottak egy "rokkantnyugdíjazott" leromlott állapotú, 8 éves herélt lovat. ( Polan Nádor, 5 ZO 98 ) Lesoványodva, hátán nyereghelyen izomsorvadással, teljes testfelütén viszkető, gyulladásban levő sebekkel, akkut bőrbetegséggel, erősen vitaminhiányos állapotban, elhanyagolt patákkal. A lovat feltápláltuk, két éves folyamatos kezelés eredményeként bőrbetegsége megszűnt. Felerősödött, nyereghelyen az izomhiányát nem lehet pótolni. Teljes értékű munkavégzésre nem alkalmas.
x
Az osztrák tenyészetből származó, Groszant v. Ahorntal nevű ménnek ( 43/1 A H/2 ) magyarországon visszavonták fedezési engedélyét. Beszoktatása emiatt nehézkesen zajlott. Erősen antiszociális személyiségjegyeket mutatott. Társaival szemben gyakran tanúsított túlzott agresszivitást. A ménesvezető kérésére megkezdtük a legközelebbi ménvizsgára való felkészítését.
A képzés során egészséges mentalitású lovaktól szokatlan mértékű agresszióval emberre támadt és súlyos balesetet okozott (Kelemen Zsolt bal kézfejét a hüvelykujj felől széttépte). A tapasztalatok szerint, amelyik ló az ember felé átlépi az általánosan megfigyelhető agresszió mértékét, annál számítani kell e jelenség ismétlődésére. Az ilyen egyedet a tenyésztésből ki kell zárni. Az ANPI felé jeleztük, hogy az állat közveszélyes. Más irányú hasznosítását javasoltuk. A ló elhelyezéséről az ANPI gondoskodott.
x
Az egyik 2 éves csikó ( Goral Vihar, HL05 83 ) mozgásproblémákat mutatott. Megállapítottuk, hogy ennek oka, öröklött fejlődési rendellenesség. Háta túlzottan rövid, melynek következtében hátsó lábaival első lábaiba beletapos. Hogy az ebből adódó kellemetlenségeket, sérüléseket az állat kerülje, hátuljával speciális, merev mozgásra kényszerült, ami mind izomzatát, mind pedig ízületeit túlzottan terhelte. A lónak fájdalmai is voltak. Más irányú hasznosítását javasoltuk. A ló állapotáról - amely már kihelyezése előtt is bizonyosan fennállt- további szakértői véleményeket kértünk melyek megerősítették megállapításunkat. Ezt a tényt az ANPI saját szakemberei és munkatársainak tapasztalatai megerősítették. A lovat kérésükre Monor - Makkfalvára átszállítottuk.
x

A Táltos ( Goral Táltos, HL03 71 ) elnevezésű mén igen dekoratív egérszürke szőre és erőteljes atavisztikus bélyegei mellett "hattyúnyakú". Ezen örökletes alkati sajátosságán változtatni nem lehet. Ménvizsgára alkalmatlan. Egy másik lóval történő összerúgás alkalmával bal hátsó lábán (szár alsó részén az ízület felett) megsérült. Bőre kb 3 cm hosszan elszakadt. Sérülését állatorvos ellátta. Az eseményről az ANPI-ot tájékoztattuk. Gyors gyógyulása és a sérülés védelme érdekében a ménestől elkülönítettük. Mikor a seb kellő mértékben gyógyult, társai közé visszahelyeztük. A ló szinte azonnal újabb összetűzésbe keveredett és sebét megrúgták. Sérülése kinyílt. Elláttuk, társaitól pedig ismét elkülönítettük. Gyógyulása ezúttal lassabb volt. Trungel László Szentendrén megtekintette a lovat, ellátásával elégedett volt, észrevételt, kifogást nem tett. Ismételt visszaszoktatását a korábbinál is alaposabb körültekintéssel végeztük. Kis idő elteltével az eset megismétlődött. Sántaságot egyetlen alkalommal sem tapasztaltunk. Sérülése csak a bőr rétegét érintette. A seb kétszeri szétnyílása lassú gyógyuláshoz és kisebb mértékű, ártalmatlan sejtburjánzáshoz vezetett, ami meglátszik a végtagon. (Kisebb plasztikai beavatkozással eltűntethető.) A lovat társai nem fogadták vissza maguk közé. A további sérülések elkerülése és a mentális problémák megelőzése céljából a lovat Trungel Lászlóval egyeztetve, a szakág felcsúti telepére áthelyeztük. Az ottani kisebb lóállományba könnyen beszokott. Társaival jó a kapcsolata. Tartása és foglalkoztatása problémamentes. / A lovat lovas harci tevékenységek gyakorlására kiképzett állapotban szállítottuk át Felcsútra. Behívásra azonnal reagál. Különböző fegyverek használatát tűri, küzdelemben biztonságos, nem kerüli sem az embert, sem a lovast. Akadályok előtt nem torpan meg, váratlan hangoktól és helyzetektől nem riad meg. Csapatban jól mozog. Különleges helyzeteket és testhelyzeteket jól viseli. Hangokra engedelmeskedik. Szár, illetve kantár nélküli irányítást ismeri, tökéletesen végrehajtja, fektetni lehet, kérésre fedezéket tartva meg is ül. Izomzata jól fejlett, terhelést, nagyobb távolságokat kiválóan bírja. Képzettségét Jósvafőn is bemutatta.

...
x

******
LOVASHARC.HU
*********